In medicina culta (oficiala), radacina de spanz este folosita in fabricarea medicamentelor de sinteza, ca stimulent in bolile cardiace, avand o actiune terapeutica foarte puternica (comparabila cu a digitalelor) in ischemia cardiaca si in aritmia cardiaca.
Extern, el este folosit contra reumatismului si a migrenelor, sub forma de unguent. Exista un produs romanesc - Boicilul - bazat pe substante active extrase din spanz. Unguentele pe baza de spanz se aplica pe locul dureros, avand o actiune curativa rapida. Interesant este ca efectele se obtin cu doze mici din aceasta planta (cu concentratii ale principiilor active aproape homeopatice). Spanzul are o intensa actiune antireumatica si antiinflamatoare. Principiile sale active intervin la nivel enzimatic, deteminand modificari pozitive in metabolismul local, ceea ce explica intr-o anumita masura actiunea sa puternica in cazurile de reumatism.
Extractele de spanz aplicate extern au actiune antiinflamatoare si asupra nervilor, fiind folosite in tratamentul sciaticii si al nevralgiei de trigemen.
De curand, s-au identificat principii active ale spanzului care reduc starile inflamatorii si durerea in infectiile cutanate. ("Plante medicinale, fitochimie si fitoterapie", de prof. I. Ciulei, E. Grigorescu si Ursula Stanescu, Ed. Medicala, Bucuresti, 1998)
Administrarea
Uleiuri aromate pentru masaj terapeutic, rasina Sal pentru boli infectioase pe banner
Administrarea plantei pe cale interna se face cu foarte mare prudenta si se recomanda sa fie realizata intotdeauna sub indrumarea medicului. In general, doza minima de pulbere este de 0,25 g pe zi, iar doza maxima de pulbere este de 1 gram de radacina pe zi, aplicate in functie de varsta, greutate si starea de vitalitate. Doza de tinctura, in concentratie de 20%, este de maximum 3 mililitri pe zi. La infuzare sau decoctie se pun maximum 2 grame la un litru de apa, iar infuzia se filtreaza cu mare grija, astfel incat bucatile de radacina sa nu ajunga in lichidul strecurat.
Empiric, se folosesc si cantitati mai mari. Cu toate acestea, riscul este enorm, si de aceea nu este recomandata folosirea acestei plante fara supraveghere medicala competenta, si in alte doze decat cele prescrise.
Intoxicatia cu spanz
Desi spanzul poate produce efecte terapeutice remarcabile, in cazul utilizarii gresite el poate provoca adevarate catastrofe. Trebuie stiut faptul ca intoxicatia cu spanz in doze mari este mortala! Doza admisibila este de 1 gram pe zi maximum. De la 3-5 grame in sus (in functie de masa corporala), apar primele semne toxice. Peste 10 grame, apar efectele foarte grave, mortale.
Iata simptomele intoxicatiei cu spanz, in functie de gravitatea acesteia si in ordinea evolutiei sale cronologice: 1. salivatie abundenta; 2. greata, varsaturi repetate, dificultate la inghitire; 3. colici abdominale, diaree; 4. ameteli, senzatie de greutate exagerata a capului; 5. adinamie, somnolenta; 6. sughit, tremuraturi, convulsii, dilatarea patologica a pupilei; 7. slabirea pulsului, dispnee; 8. moarte