miercuri, 10 februarie 2016

ANasonul stelat impotriva virusilor

uctul în formă de stea are cu cinci până la zece vârfuri (în medie opt), și care sunt de fapt păstăile care conțin semințele. Au coaja groasă, de culoare ruginie, și ating lungimi de până la 3 cm. Se pot găsi întregi sau pisate, sub formă de pudră roșcat-cafenie. Dacă sunt ținute în containere ermetic închise, la adăpost de aer, lumină și umezeală, termenul de valabilitate se poate prelungi peste un an.
Principalele elemente pe care le conțin 100 g de fructe sunt: ulei volatil 1,2-6 g format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantități mici de cetone și aldehide anisice și aldehida acetică; lipide 10-20%; 20% protide, zaharuri, amidon, 6-10% substanțe minerale, vitamina A, complexul B (B1-B6), calciu, fosfor, sulf, fier, colină.
Are proprietăți tonice, antispasmotice, diuretice, aperitive (crește pofta de mâncare), vermifuge, emenagoge, galactogene (mărește cantitatea de lapte la femeile care alaptează), carminative, expectorante.
Dintre indicațiile terapeutice ale anasonului stelat amintim:
  • viroze respiratorii
  • cancer gastric, intestinal, pulmonar
  • hepatită virală
  • tuse rebelă, bronșite
  • gripă
  • tulburări digestive, balonări
  • calmează arsurile stomacale și rectale
  • are efect purgativ
  • omoară viermii intestinali
  • calmează durerea
  • stimulează secreția salivară, gastrică, intestinală și pancreatică
  • excită peristaltismul intestinal
  • anorexii, dispepsii
  • stimulează secreția laptelui
  • recomandat împotriva colicilor abdominale
  • diuretic
  • antiinflamator
  • vindecă boli de ochi și îmbunătățește vederea
  • Anasonul stelat este contraindicat în gastrite hiperacide, ulcer gastric și duodenal, enterocolite cronice și acute

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu